вівторок, 28 вересня 2021 р.

Мовне свято "Мовне розмаїття Європи"

 

    Мова – універсальне надбання людства, щедрий дарунок природи. За допомогою мови перегукуються століття й епохи. Вона передається нам у спадок попередніми поколіннями. Проте, щоб оволодіти цим скарбом, навчитися легко й красиво висловлювати свої почуття, розуміти красу слова, потрібно докласти чимало зусиль. 

    У світі існує близько  6 тисяч мов. У Європейському Союзі нараховують 24 офіційні мови, близько 60 регіональних та мов меншин, та більше 175 мов, якими розмовляють емігранти.

     З початком нового тисячоліття ЮНЕСКО проголосило ХХІ століття століттям поліглотів. На весь світ пролунав девіз: «Вивчаємо мови протягом всього життя». Чи не тому 6 грудня  2001 року Радою Європи було встановлено відзначення Європейського дня мов, який припадає на  26 вересня. Мета свята – привернути увагу до мов, якими розмовляють у Європі, поширювати культурне та лінгвістичне різноманіття та заохочувати до вивчення мов протягом всього життя.

    До Європейського дня мов у Центрі (Пункті) європейської інформації організовано мовне свято «Мовне розмаїття Європи». Учасниками заходу стали учні 10 класу  КЗ «Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 ім. І. П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області». Тетяна Гусар, координаторка Центру (Пункту) європейської інформації, розповіла старшокласникам про роль мови в житті людини, велику сім’ю європейських мов. Потім на ліцеїстів чекали ігри та цікаві завдання. Десятикласники – безпосередні, веселі, креативні, комунікабельні – відповідали на запитання, швидко виконували завдання, а також багато жартували та спілкувалися між собою. Вони творчо підходили до виконання деяких задач, миттєво знаходили нестандартні рішення.

Підготувала та провела свято Тетяна Гусар. Світлини – Наталії Рой, бібліотекарки відділу.







Немає коментарів:

Дописати коментар