середу, 22 вересня 2021 р.

Клуб європейського кіно. Перегляд та обговорення стрічки "Трамвай "Бажання""

 

    У Клубі європейського кіно продовжують переглядати шедеври світового кіномистецтва. От і 22 вересня 2021 року  відбулися перегляд та обговорення стрічки «Трамвай“Бажання”» (1951). 

    Фільм «Трамвай бажання» видатного театрального та кінорежисера Еліа Казана – яскравий зразок справжньої кінематографічної класики. Стрічка була знята за  однойменною п'єсою культового драматурга Теннессі Вільямса. 

    Теннессі Вільямс, а з ним і Еліа Казан розповіли зворушливу історію трагедії самотньої, але все ще привабливої в’янучою красою жінки, яка навіть у колі родини не може знайти моральної підтримки та сил для повноцінного життя. Напочатку поставлена на Бродвеї і зіграна англійкою Вів’єн Лі у Лондоні, п’єса складно торувала свій шлях у кіно. Вирішальним виявилося слово самого Теннессі Вільямса, який умовив Казана екранізувати свою ж театральну постановку. 

    Отже, у двокімнатній квартирі, що на першому поверсі будинку в Новому Орлеані, мешкають Стела і Стенлі. Двері та вікна їхньої домівки відчинені назустріч вуличному гомону, кімнати не мають перегородок, замість люстри – гола лампочка, але пиво та віскі тут бувають щотижня: Стенлі любить грати з друзями в покер, а також – випити і розслабитися. Одного разу в їхньому гніздечку з’являється Бланш, старша сестра Стели – втілення витонченості і крихкості. Від початку знайомства з Дюбуа-старшою Стенлі підозрює її у чомусь поганому, намагається дізнатися, які в неї «козирі»: навіщо приїхала? Звідки в неї красиві речі? Що за аристократичні манери з минулого?  Під одним дахом всім тісно та спекотно, однак Бланш нікуди звідси не йде. Трамвай на ім’я «Бажання» привіз її сюди, тут в її житті зовсім несподівано з'являється надія на щастя – в неї закохується Мітч. Він хоче одружитися. А потім відбувається катастрофа: Стенлі не тільки руйнує стосунки між Мітчем і Бланш, але й переступає через її життя: ґвалтує жінку. Зламана, вона втрачає глузд.

    Фільм одержав чотири нагороди «Оскар», приз Британської кіноакадемії за кращу жіночу роль (Вів’єн Лі), два призи Венеційського кінофестивалю, премію «Золотий глобус».

    Тетяна Гусар, координаторка Центру (Пункту) європейської інформації, підготувала цікаву розповідь про акторів  виконавців головних ролей та книжкову виставку «Зіркові історії»

    Зворушлива драма американського режисера сподобалася всім присутнім. Вів’єн Лі та Марлон Брандо – актори «з оголеними нервами» – вразили дивовижним перевтіленням, своєю грою.  Історія, яку розповів американський драматург Теннессі Вільямс у п'єсі «Трамвай “Бажання» вже понад 70 років тому свідчить про те, що люди не перестають мріяти про кохання і шукати у ньому своєї правди, та не втрачає своєї актуальності і в наш час.

Захід підготувала і провела Тетяна Гусар.






Немає коментарів:

Дописати коментар