середу, 2 червня 2021 р.

 Виставка-портрет

«П’єр Корнель – основоположник французької трагедії»


         Корнель – справжній геній трагедії.                      О. С. Пушкін

    З 2 по 30 червня 2021 року в Центрі (Пункті) європейської інформації відділу обслуговування користувачів діє книжкова виставка-портрет «П’єр Корнель – основоположник французької трагедії», підготовлена до 415-річчя  від дня народження П’єра Корнеля (1606-1684), французького драматурга і поета, члена Французької академії.

    На момент обрання в академію Корнель був відомий  як творець  «галантних» віршів і комедій «Меліта» й  «Клітандр», трагедії «Медея», трагікомедії «Сід». В центрі цих творів – відносини поміж особистістю й державою, що знаменували собою початок театру французького класицизму, де симпатії автора були на стороні влади.

    Прославила Корнеля п’єса «Сід», події в якій відбуваються в середньовічній Іспанії. Вона мала такий успіх, що у Франції з’явилося прислів’я: «Це прекрасно, як Сід». Корнель створив жанр так званої політичної трагедії. Шедеврами цього жанру є трагедії «Горацій» і «Цинна або Милосердя Августа» на сюжети з історії античного Рима. Уявлення про Корнеля як «батька класицистичної трагедії» поділяє більшість сучасних літературознавців.

    Відвідувачі, які в означений час завітають до Бібліотеки, матимуть можливість прочитати відомі твори П’єра Корнеля, а також дізнатись про його внесок в історію французької літератури; до речі, дві книги (з представлених на виставці) надруковані французькою мовою й призначені тим читачам, які полюбляють читати книги мовою оригіналу.


     Підготувала виставку Алла Кириленко, провідна бібліотекарка відділу обслуговування користувачів.

    





Немає коментарів:

Дописати коментар