четвер, 1 квітня 2021 р.

 

Книжкова виставка-інформація
«Рене Декарт – справжній геній XVII
століття»


    
У плеяді всесвітньовідомих вчених, навіки вписаних в історію, особливе місце займає Рене Декарт. Уродженець сонячної Франції зміг досягти успіху в багатьох науках, і успіх супроводжував його у всьому, за що б він не брався – філософія, математика, фізика, прикладна механіка, метеорологія, астрономія, фізіологія, психологія. Він залишив після себе величезну кількість наукових праць, багато з яких актуальні і донині, став автором низки досить неординарних винаходів, воістину новаторських для свого часу. А вся сучасна геометрія і зовсім побудована на працях Декарта, який частково узагальнив та систематизував праці античних учених, додавши до них і результати власних досліджень. До того ж мислитель захоплювався живописом і графікою, був палким прихильником літератури та мистецтва, любив подорожувати, володів кількома іноземними мовами…
    В останній день першого місяця весни 2021 року у світі відзначають 425 років від дня народження цієї щедро обдарованої людини. Центр європейської інформації відділу обслуговування користувачів запрошує всіх ознайомитися з  книжковою виставкою-інформацією «Рене Декарт – справжній геній ХVII століття». З матеріалів, представлених на експозиції, можна дізнатися про життя і діяльність знаменитого вченого.

    Цікаві факти:

1. Місто, в якому народився Рене Декарт, згодом був перейменоване на його честь. Зараз воно так і називається – Декарт.

2. Юний Рене був доволі допитливою дитиною, яка все хотіла знати, а тому завжди  ставив рідним багато запитань. Через це Декарт-старший навіть прозвав сина «малим філософом».

3. Рене Декарт брав участь у відомій облозі Ла-Рошель, згодом описаної в «Трьох    мушкетерах» Олександра Дюма.

4. Рене Декарт створив філософське вчення, в основі якого лежить  уявлення про те, що принципи механіки ідентичні структурі природи.

5. Головним відкриттям Декарта в математиці є легендарна система координат, яка отримала назву Декартова.

6. Видатний філософ вважається основоположником сучасної рефлексології, тобто науки про рефлекси, в фізиці є автором теорії магнетизму та був першим, хто зміг надати пояснення такому явищу як веселка. 

7. Рене Декарт запровадив нумерацію крісел і рядів у театрах. Аристократи-театрали навіть попросили французького короля Генріха V видати філософу винагороду за таку чудову пропозицію.

8. Декарт листувався з безліччю відомих європейських вчених тієї епохи.

9. Кардинал Рішельє, відомий багатьом з нас по вищезгаданій книзі О. Дюма «Три мушкетери», прихильно ставився до праць вченого, і допомагав йому у їх виданні на території Франції.

10. Усі власні папери та рукописні роботи Декарта були зібрані і після його смерті морем відправлені до Парижа. Проте корабель затонув, не діставшись до причалу. Папери протягом трьох днів перебували під водою. Знадобилося сімнадцять років, щоб відреставрувати записи Декарта й зробити їх придатними до друку.

11. Ім’ям вченого названі: місячний кратер, астероїд, а також одна з вулиць міста Львів (Україна).

Виставку підготувала Наталя Рой, бібліотекарка відділу обслуговування користувачів.







Немає коментарів:

Дописати коментар