понеділок, 19 жовтня 2020 р.

Літературне асорті 

 «Володар світу фантазій»


 Італію легко знайти на мапі Європи – своєю формою вона нагадує «чобіток». На півночі Італію оточують гори Альпи, укриті снігом, а південну частину омиває тепле Середземне море. Однак людей усього світу приваблює не тільки природна краса Італії. Славетна історія та багата культура Стародавнього Риму викликають бажання відвідати цю країну. Письменник Джанні Родарі любив свою батьківщину, вивчав її пам’ятки, але бачив у них не тільки величну історію, а й проблеми сучасних людей. 
Центр (Пункт) європейської інформації пропонує «спробувати»  літературне асорті «Володар світу фантазій», підготовлене до 100-річчя від дня народження Джанні Родарі, відомого італійського письменника, журналіста.
 Джанні Франческо Родарі народився 23 жовтня 1920 р. в м. Оменья на півночі Італії. Його батько працював пекарем. Проте він рано помер, і синам довелося забути про навчання і свої захоплення. Джанні здобув освіту в семінарії, там учнів одягали й годували безкоштовно. Потім юнак працював учителем початкових класів. Йому було лише 17 років, коли він уперше зайшов до класу. Молодий учитель намагався зробити навчання цікавим і веселим. Йому подобалося, коли учні на уроках вигадують, фантазують і грають. Він вигадував для них веселі та повчальні історії: «...смію стверджувати, нудним учителем я не був. Я розповідав у класі – і тому, що любив дітей, і тому, що сам був не проти побавитися – історії, які не мали ні найменшого відношення до реальної дійсності і до здорового глузду, – історії, які я придумував». Вчителювання Джанні Родарі перервала війна. Він воював проти фашизму за визволення Італії в лавах Руху Опору. Після закінчення війни Джанні не повернувся до школи, йому запропонували створити дитячу сторінку відомої в країні газети «Уніта» («Єдність»). У межах цього видання Родарі продовжив уроки вигадок й цікавої гри вже з дітьми всієї Італії. У казках і віршах письменник порушував серйозні проблеми повоєнної країни, де було багато голодних і бездомних дітей. 
 Пропонуємо вашій увазі буктрейлер, створений Кантеміровою О. М., вчителькою ЗОШ І-ІІІ ступеня №3 м. Славути: 


 У 1951 році на сторінках журналу «Піоньєре», який редагував Джанні Родарі, була надрукована його повість-казка «Пригоди Цибуліно», яка одразу принесла славу молодому поету і журналісту. Правда, спершу його визнала не рідна Італія, а Радянський Союз. Пропонуємо переглянути відеосюжет: 


 
Діти із різних країн полюбили відважного хлопчика-цибулинку, який навів лад у фантастичній фруктово-овочевій країні, провчив цитрусових нероб і дурисвітів, захистив своїх працьовитих родичів і друзів. Намальований письменником казковий світ, в якому діють люди-овочі, дуже схожий на Італію, батьківщину Родарі. 


Полюбився дітворі й інший його герой – володар чарівного голосу з казки «Джельсоміно в Країні Брехунів» (1959). Твори Джанні Родарі – це казки XX ст., у них добро перемагає зло, а читач отримує безцінний урок. Для дорослих він написав одну-єдину книгу – «Граматику фантазії», що має підзаголовок «Введення в мистецтво придумування історій». Як жартував сам автор, цю книгу прочитали «помилково» безліч хлопців, і вона перестала належати дорослим. Хоча Родарі склав її лише для того, щоб навчити батьків придумувати чарівні історії для своїх дітей. У 1967 році Джанні Родарі був визнаний кращим письменником Італії, а через три роки отримав найбільшу нагороду у царині дитячої літератури – Золоту Медаль імені Ганса Крістіана Андерсена. На врученні високої нагороди Джанні Родарі сказав: «Художні твори – як давні, так і сучасні – виховують розум, розвивають уяву й дарують дітям ключі від таємниць світу». Це сталося за три роки до його смерті.
 Джанні Родарі народився у першій чверті ХХ ст., а пішов з життя у останній – з того часу не раз змінювалася політична карта світу, зникали одні та з’являлися інші держави, переосмислювалися події світового значення. А його твори не втратили актуальності – зазвучали новими нотками. І досі діти – громадяни світу – товаришують із веселим та кмітливим Цибуліно, перемагають брехню із гучноголосим Джельсоміно, слухають ті казки, які розповідав по телефону батько своїй доньці, – і так буде завжди, бо справжня дитяча книга, народжена любов’ю та щедро розфарбована фантазією – є вічною. Якщо вірити словам давньогрецького мудреця про те, що люди живуть в написаних ними книгах, то Джанні Родарі житиме вічно – у своїх прекрасних героях і в серцях дітей, які його полюбили. 
 Пропонуємо переглянути мультфільм «Пригоди Цибуліно» (1961 р.):

Немає коментарів:

Дописати коментар