четвер, 19 січня 2023 р.

Перегляд та обговорення кінострічки французького режисера Франсиса Вебера "Іграшка"



18 січня 2023 року в Клубі європейського кіно відбулося перше в новому році засідання. Члени Клубу переглядали та обговорювали кінострічку французького режисера Франсиса Вебера "Іграшка". Хоча з моменту прем'єрного показу картини минуло вже майже 47 років (вперше глядачі мали змогу побачити її на екранах 8 грудня 1976 року), популярності фільм не втратив і донині. Це не є дивним, адже головну роль в ньому зіграв блискучий та неперевершений П'єр Рішар – улюблений актор не одного покоління глядачів. Хотілося б нагадати декілька цікавих фактів про цю незвичайну людину.

П’ер Рішар народився 16 серпня 1934 року в невеликому містечку Веланс’єн  на сході Франції в заможній родині. Талант комедіанта відкрив у себе ще в далекому дитинстві: навчаючись у школі, полюбляв розважати своїх однокласників іскрометним гумором та дотепними жартами. Коли юнакові виповнилося 17 років, він вирішив стати актором, але батьки не підтримали його бажання. П’ер розриває стосунки із сім’єю і тікає до Парижа назустріч своїй мрії. В Парижі його особисто не очікують, не приймають на жодні курси з навчання акторському ремеслу мотивуючи тим, що у Рішара неприваблива зовнішність, але майбутній геній не впадає у відчай і крок за кроком наполегливо йде до своєї мети. І ось, нарешті, доля йому посміхнулась. Наприкінці 60-х років Рішару все ж таки вдається привернути до себе увагу режисерів, він починає активно зніматися у різноманітних фільмах і у французькому кінематографі спалахує нова зірка. Популярність актора сягає далеко за межі Франції. Поряд із своєю професійною діяльністю П’єр Рішар багато років поспіль займається співом, танцями і виноробством.

У 2015 році Рішар побував у Києві, йому подарували яскраву вишиванк, яку актор відразу ж одягнув і пішов прогулятися вулицями столиці, а ще місьє П’єру дуже припали до серця українські національні страви: борщ, сало та вареники. Ось така непересічна особистість!                


Повернемося до сюжету стрічки «Іграшка». Франсуа Перен (його роль виконує П. Рішар) – безробітний журналіст. Після багатьох місяців пошуку роботи йому вдається влаштуватися в газету «France Hebdo». Першим серйозним завданням Перрена стало написання статті про магазин іграшок, що належить, як і сама газета, мільйонерові П'єру Рамбаль-Коше. Господар править своєю імперією як диктатор, але при цьому лицемірно називає всіх «сім'єю». У магазині Перрен потрапляє на очі синові мільйонера Еріку, якого привели купувати іграшки за хорошу поведінку. Хлопчик безапеляційно заявляє, що хоче саме Перрена як іграшку. Франсуа протестує, але його все ж вмовляють оселитися на деякий час у будинку мільйонера. Однак при всій принизливості такої ролі Перрен сповнений почуття власної гідності. Граючи з Еріком і одночасно пізнаючи його ближче, журналіст розуміє, що ситуація не така однозначна, як здається на перший погляд. Пізніше Перрен дізнається, що хлопчик глибоко самотній, у нього існують проблеми, пов'язані з розривом батьків. Перрен врешті-решт зумів подружитися з дитиною і показати всю егоїстичність і негідність його поведінки. Однією з розваг Перрена та Еріка стає випуск сатиричного «журналу», що дратує Рамбаля-Коше-старшого, проте викликає в ньому мимовільну повагу до Перрена. В результаті Ерік віддає перевагу Франсуа перед батьком. 

Присутні уважно стежили за розвитком подій у картині, іноді коментуючи захоплюючий сюжет та насолоджувались чудовою грою акторів.

Час промайнув зовсім непомітно, всі учасники залишилися задоволеними переглядом і висловили побажання проводити зустрічі в рамках Клубу європейського кіно якомога частіше.

  








З 1970 року європейський кінематограф подарував світу багато гідних уваги картин і режисерів. Сподіваємося, ми переглянемо  ще багато цікавих стрічок на наших засіданнях.




Наталія Рой



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар