вівторок, 13 грудня 2022 р.

Книжкова виставка-інсталяція «Хотів би я в слово єдине вмістити всю думу смутну…»

 


13 грудня 2022 року виповнюється 225 років від дня народження видатного німецького поета, прозаїка, драматурга, публіциста, мислителя Генріха Гейне.

 Народився найвидатніший представник епохи романтизму в 1797 році в місті Дюссельдорфі у небагатій єврейській родині. З дитинства хлопчик обожнював казки, легенди, міфи рідного краю. Годинами зачаровано слухав дивовижні історії про зачарованих принців і принцес, про привиди й таємничі палаци поблизу могутнього Рейна. Мрійливий і задумливий підліток написав свого першого вірша в тринадцять років. Коли Генріху виповнилося сімнадцять, постало питання про його майбутню професію. Батьки мріяли бачити сина заможною людиною, тому радили зайнятися комерційною справою, але такий різновид діяльності не зацікавив майбутнього поета. Впевнившись, що комерсанта з нього не вийде, дядько-мільйонер (старший брат матері), погодився допомогти племіннику здобути вищу освіту. Таким чином, у 1819 році Гейне вступає спочатку до Боннського університету, через рік переводиться до Геттінгенського, а згодом завершує курс в Берлінському університеті. Навчався він на юридичних факультетах всіх трьох закладів освіти, але юриспруденція також не захопила героя нашої розповіді. Значно більше юнака приваблювали філософія та філологія і, здається, ні разу в житті він так і не скористався отриманим дипломом юриста. Саме в університетські роки відбувається формування Гейне як поета. З 1821 року розпочинається літературна діяльність митця. Гейне почав писати в той час, коли в Німеччині лірична поезія переживала розквіт. Епоха романтизму зробила лірику найпопулярнішим жанром літератури, тому поезія Гейне, завдяки її досконалості, відразу ж стала взірцем цього напряму. Гейне відкидав застарілі  умовності, говорячи про свої емоції та почуття без пафосу і гучних слів, іноді дозволяючи собі навіть іронізувати над своїми пристрастями.  Простота, природність та імпровізаційність віршів підкорювали читачів. Після закінчення навчання письменник п’ять років жив і працював у різних містах Німеччини, багато подорожуючи країною та далеко за її межами. Невдовзі через свої політичні переконання Гейне вимушений був емігрувати до Франції і все своє подальше життя мешкав у Парижі. Проте туга за Батьківщиною гнітила його до самої смерті. Не дивлячись на популярність і визнання, поет повсякчас зазнавав матеріальної скрути, постійно перебуваючи у принизливій залежності від багатих родичів і жадібних видавців, до того ж не давали спокою хвороби,  але поет до останньої хвилини не втрачав мужності. Помер  Гейне 17 лютого 1856 року.

До скарбниці світової літератури Генріх Гейне увійшов як автор поезій та художньо-публіцистичної прози, найкращі зразки яких представлені на книжковій виставці-інсталяції «Хотів би я в слово єдине вмістити всю думу смутну…». Виставку можна переглянути в Центрі (Пункті) європейської інформації. Експозиція містить різноманітний матеріал: вірші, поеми, п’єси, сонети, романси, мемуари, листи, збірки афоризмів митця. Чекаємо на вас з 13 по 31 грудня 2022 року.

…Якось Гейне написав: «Алмаз запишався, якби його порівняли з людським серцем». Кращим за алмаз було серце і самого Поета.

Виставку підготувала Наталія Рой, бібліотекарка відділу обслуговування користувачів.

Центр (Пункт) європейської інформації висловлює вдячність Олеся Васецька.


Немає коментарів:

Дописати коментар