пʼятницю, 7 жовтня 2022 р.

Віртуальна мандрівка «Три перлини із європейської спадщини Львова»

 Надзвичайно цікавою, пізнавальною була віртуальна мандрівка «Три перлини із європейської спадщини Львова», яка відбулася 6 жовтня 2022 року в Центрі (Пункті) європейської інформації.

 Леонід Колєсніков,  невгамовний мандрівник, людина енциклопедичних знань, підготував захоплюючу лекцію про всесвітньо відомі архітектурні перлини Львова –Латинський катедральний собор Успіння Пресвятої Діви Марії та  Львівський театр опери та балету ім. С. Крушельницької.

Сторінки історії поєднувалися із сторінками культури, минуле й сучасне тісно перепліталися в розповіді пана Леоніда. Латинська катедра – одна з найдавніших сакральних пам’яток Львова, чия історія тягнеться з XIV століття. Протягом століть храм неодноразово перебудовувався, обростав численними каплицями та іншими прибудовами, тож цей архітектурний ансамбль містить риси багатьох стильових епох – готики, ренесансу, бароко, неоготики. Віртуальні мандрівки милувалися  елегантною вишуканістю, пишним скульптурним оформленням, прекрасними розписами стін і склепінь древньої базиліки, яка пам’ятає багато історичних, інколи драматичних подій.

 Справжнє захоплення викликала у присутніх велична будівля  Львівського театру опери та балету ім. С. Крушельницької. Львівська опера – перлина на мистецькій карті світу та є одним із кращих театрів Центральної Європи та України. Будівля, виконана в класичних традиціях з елементами зухвалого бароко і стриманого ренесансу, вражає ефектністю і пишністю декору: над дизайном театру працювали кращі майстри Львова. Фасад щедро прикрашений скульптурами, колонами, нішами і балюстрадами. 

Леонід Колєсніков вдало поєднував розповідь про Львів з цікавими фактами свого життя, яскравими замальовками про зустрічі з відомими людьми.

Чималий інтерес викликала в екскурсантів підібрана література про Львів. Вони розглядали барвисті ілюстрації, зачитували  вголос уривки  з обраних книг. Тож віртуальна подорож до Львова залишила по собі приємні враження та бажання зустрітися ще не один раз.

Ведуча – Тетяна Гусар, координаторка Центру (Пункту) європейської інформації. Світлини – Наталія Рой, бібліотекарка відділу обслуговування користувачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар