четвер, 22 вересня 2022 р.

Клуб європейського кіно

 Тиха мелодрама в шотландських лаштунках



 21 вересня 2022 року у Клубі європейського кіно відбулися перегляд та обговорення британської мелодрами  режисерки Шони Ауербах «Дорогий Френкі» (2004). Фільм має низку спеціальних кінематографічних відзнак. Серед них  номінація на премію Британської кіноакадемії за перспективний режисерський дебют, а ще – глядацький приз на кінофестивалі в Лос-Анджелесі й нагорода на міжнародному кінофесті в Сіетлі, а також приз «Золотий зеніт» на Монреальському фестивалі. 

Сюжет фільму такий: Ліззі зі своєю матір’ю та дев’ятирічним глухим сином Френкі постійно переїздить із місця на місце, щоб сховатися від агресивного колишнього чоловіка Дейві. Їхнім новим прихистком стає невеличке шотландське містечко. Жінка роками створює для сина міф про моряка-батька, що служить на кораблі «Аккра». Задля цього вона від його імені пише листи до Френкі. Та ось «Аккра» прибуває до місцевого порту, і Ліззі доводиться найняти Незнайомця, щоб той постав у подобі Френкового батька...

Одну з головних ролей в стрічці виконав улюбленець жінок Джерард Батлер, про життя і шлях в кінематографі якого на початку зустрічі розповіла Тетяна Гусар, координаторка Центру (Пункту) європейської інформації. З максимальною точністю змальована сіра буденність, оригінальна історія, правдиві емоції акторів, які наче жили в кадрі, меланхолійний плин життя,– все це зачарувало з першого погляду, захопило і не відпускало до самого кінця. Стрічка сподобалася всім присутнім і викликала бурхливі емоції під час обговорення.

Немає коментарів:

Дописати коментар