четвер, 24 вересня 2020 р.

 Фото-тревел «Неймовірна і мальовнича Чехія»

 Центр (Пункт) європейської інформації запрошує в мандри разом з фото-тревел «Неймовірна і мальовнича Чехія», підготовану до Дня чеської державності, який відзначається 28 вересня. Ви дізнаєтеся багато цікавого про цю самобутню,неймовірно  красиву країну.

  В Європі є країна, в ландшафті якої гармонійно поєднуються глибокі озера і таємничі, вкриті густими лісами гори; термальні джерела і стрімкі річки; зелені луки з яскравою травою і яскраві,  квітучі пагорби. Немає тут тільки моря, але про нього зовсім не згадуєш, коли потрапляєш в чеську казку. Адже Чехія – країна мальовничих ландшафтів, таємничих легенд і містичних історій. Це готичні шпилі Праги й празькі вулички, це давній Карлів міст через Влтаву, це сотні замків і костелів в затишних старовинних містечках, це відмінне пиво та смачна їжа. Чехія – це атмосфера спокою і тиші, привітність місцевих жителів і розміреність життя, багата і своєрідна національна культура. Цікаво, що країна також є однією з найбезпечніших в Європі  з найнижчим рівнем корупції. 

 Нашу  розповідь неможливо почати інакше, як з красуні Праги. Взагалі, чехи обожнюють столицю своєї батьківщини і вважають, що людина, яка побувала у Чехії хоч раз, просто не може не закохатися у Прагу – чарівне місто, красу якого не зіпсували ні війни, ні пожежі. В ній сусідять різні архітектурні стилі: романський, готика, ренесанс, бароко, рококо, модерн, а кількість пам’яток культури та архітектури світового значення просто вражає. За численні вежі, що здіймаються над Прагою, її назвали «стовежною», за золоті куполи, що сяють над її вулицями – «Златою Прагою». Найціннішим скарбом чеської столиці є Празький Град – фортечний ансамбль, резиденція королів та президентів. Тут стоїть перлина світової готики – грандіозний собор Святого Віта, який почали будувати ще в ІV ст., а закінчили лише на початку ХХ ст., дві вежі ХV ст. – Даліборка і Порохова, королівські палаци, картинна галерея.  Інша відома пам’ятка – Карлів Міст – була закладена Карлом ІV у 1357 р. 9 липня о 5 год. 31 хв. (астрологи вказали цей час найбільш сприятливим). Міст був побудований на початку ХV ст.

 Про міст поширені різні легенди. Зокрема, тривалий час не могли знайти цементуючий розчин, поки не зрозуміли, що яєчний білок має необхідні властивості, і в усі кінці країни відправились гінці з наказом збирати курячі яйця. В одному селі наказ не зрозуміли (або побоялися, що яйця зіпсуються в дорозі), тому послали віз варених яєць. 

Оломоуц – одне з найстаріших міст Чеської Республіки, особливо самобутнє. Саме в цьому містечку у 1767 році одинадцятирічний Вольфганг Амадей Моцарт склав VI симфонію, перебували Петро ІІ, Суворов, а в 1995 році сюди з візитом приїжджав папа римський Ян Павло ІІ. За кількістю історичних пам’яток Оломоуц часто називають «перлиною на зеленій подушці», Галацьким Римом.

 Місто Чеське Будейовице – відоме всім любителям хорошої літератури. Саме тут розташовувався батальйон солдата Швейка з роману чеського класика Ярослава Гашека. Чеське-Будейовице вважається містом художників, тому, що тут розташована фабрика знаменитої компанії «Hardtmuth» – виробника продукції «Koh-I-Noor». І хоча олівці відомої марки можна купити не тільки в Чехії, саме в Чеське Будейовице відчувається дух творчості, а навколишні пейзажі просто просяться бути перенесеними на аркуш паперу.

Не менше, ніж своїми старовинними містами, Чехія відома й уславлена своїми курортами. Щоправда, більшість чеських курортів – це також старовинні міста. Так, Карлові Вари заснував ще імператор Карл ІV 1385 року. Легенда розповідає, що імператор якось полював на оленя в лісі. Він поранив звіра, але той підбіг до невеликого гарячого джерела, і його рана вмить загоїлася. Уражений цим видовищем, Карл звелів побудувати неподалік від джерела палац і приїздив туди, коли нездужав. Колись на цьому курорті відпочивала вся світова еліта: відомі композитори, художники, письменники, а також королі, герцоги та графи. 

Всім, кого зацікавила наша мандрівка, рекомендуємо ознайомитися з такими книгами, представленими на експозиції:

26.89(4ЧЕХ)я23

П 686

     Прага в кармане [Текст] : справочник-путеводитель для туриста, бизнесмена, студента и любого путешественника на все случаи жизни. - СПб. : Welcome, 1997. - 192 с. - (Столицы туризма)


26.89(4ЧЕХ)я23

П 686

     Прага [Текст] : путеводитель. - М. : ПромторгКомпани, 2000.

26.890(4ЧЕХ)

Ч-576

     Чешская Республика [Текст] : путеводитель с мини-разговорником / авт. текста С. Херре. - М. : Полиглот-Дубль В, 1998.

26.890я73

К 78


     Країнознавство [Текст] : теорія та практика : підручник для студентів вузів / М. П. Мальська [и др.]. - К. : Центр учбової літератури, 2012. - 528 с.

26.891(4)я73

М21

Мальська, Марта Пилипівна.

    Туристичне країнознавство. Європа [Текст] : навчальний посібник для студентів вузів / М. П. Мальська, М. З. Гамкало, О. Ю. Бордун. - К. : Центр навчальної літератури, 2009. - 223 с. - 1000 экз. 









 


Немає коментарів:

Дописати коментар